Educatie sanitara

Fotoprotectia

Lumina soarelui e formata din mai multe tipuri de radiatie: radiatie infrarosie, lumina vizibila si radiatie ultravioleta.
Radiatia ultravioleta e la randul impartita in radiatie ultravioleta de tip A, B sau C. Radiatia UV de tip C e si o parte din cea de tip B sunt absorbite de stratul de ozon. Insa restul ajunge la nivelul solului si interactioneaza cu pielea omului.
Intensitatea radiatiei care ajunge la sol difera in functie de grosimea atmosferei pe care trebuie sa o strabata pentru a ajunge la noi. Astfel anotimpul, latitudinea si pozitia soarelui pe cer conteaza foarte mult cand dorim sa estimam cantitatea de radiatie ultravioleta la care suntem expusi.
Efectele pe temen scurt sunt evidente: bronzarea sau arsura solara. Insa efectele pe termen lung sunt cele care ingrijoreaza medicii: fotoimbatranirea pielii si dezvoltarea cancerului de piele.

Dr. Oliver-Dan Ghenuche – Medic Specialist Dermatovenerologie


Dermatoscopia

Alunitele poarta denumirea medicala de nevi. Stim cu totii ca nu e bine sa umblam la alunite, sa nu cumva sa se transforme in cancer de piele. Insa in viata se intampla si accidente si neprevazutul. Poate stim de ce, poate nu, de la vreme, un anume nev ne sta in ganduri, ne creeaza griji.
A venim vremea pentru un consult dermatologic. Metoda prin care dermatologul va stabili gradul de risc al respectivei leziuni, pe langa consultul obisnuit si culegerea datelor de istoric, este dermatoscopia.
Dermatoscopul este defapt un microscop modificat, menit sa permita vizualizarea formatiunilor cutanate inainte de indepartarea lor chirurgicala. Medicul va observa si recunoaste anumite structure care vor indica activitate maligna, sau evolutie benigna.

Dr. Oliver-Dan Ghenuche – Medic Specialist Dermatovenerologie


Boala Venoasa Cronica Periferica

Boala Venoasa Cronica Periferica afecteaza sistemul circulator venos al membrelor inferioare. Desi o problema foarte raspandita in Romania, importanta evolutiei pe termen lung si foarte lung este deseori ignorata. Consecintele evolutiei pe termen lung, fara tratament, sunt complicatiile din stadiile avansate de boala.
Pentru Boala Venoasa Cronica Periferica se foloseste clasificarea CEAP.
C: manifestari clinice
E: etiologie
A: distributie anatomica
P: patofiziologie
In practica curenta, cea mai importanta clasificare care ghideaza defapt tratamentul si urmarirea evolutiei bolii, este clasificarea clinica.

Dr. Oliver-Dan Ghenuche – Medic Specialist Dermatovenerologie


Dermatita atopica

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica de piele, ce afecteaza aproximativ 2-3 procente din totalul populatiei globale. Atopic inseamna anormal, sau diferit de normal, iar termenul de dermatita se refera la o boala de piele cu mecanism inflamator.
Pe langa asocierea dermatitei atopice cu alte afectiuni atopice precum alergiile si astmul, in ultimii ani se vorbeste de asocierea bolii cu problemele psihologice precum depresia si anxietatea si chiar cu obezitatea si bolile cardiovasculare. Aceste noi asocieri propuse sunt inca studiate.
Fiziopatologia bolii este complexa si include o predispozitie genetica, disfunctie epidermica si multiple cai inflamatorii, inclusiv pe cea mediata de Limfocitele T.

Dr. Oliver-Dan Ghenuche – Medic Specialist Dermatovenerologie


SA FIM INFORMATI!


Febra zgarieturii de pisica

Limforeticuloza benignă (Febra zgârieturii de pisică) este este o boala bacteriană subacută pe care o persoană o poate dobândi atunci cînd este mușcată, zgâriată sau linsă de o pisică care este infectată cu bacteria Bartonella henselae.


Convulsia Febrila

Convulsiile febrile sunt manifestari de tip epileptic care apar la copiii cu varsta cuprinsa intre sase luni si cinci ani intr-un context febril (temperatura corpului de peste 38 grade Celsius).

Dr. Tanasa Adrian – Medic primar pediatrie


Otita externa

Otita externa – inflamatia conductului auditiv extern si / sau a pavilionului auricular – determina o durere intensa, initial discontinua cu caracter de junghi, ulterior devenind continua cu exacerbari nocturne si la atingerea pavilionului urechii; durerea se poate extinde si la zonele din jurul urechii.

Dr. Calimanescu Iulia – Medic primar


Dopurile de ceara (cerumen) in urechi

Ceara sau cerumenul este o substanta cleioasa, de culoare galbui-maronie, secretata de glandele de la nivelul conductului auditiv extern. ce are menirea de a proteja urechea de bacterii si corpi straini.

Dr. Calimanescu Iulia – Medic primar


Simptome care ar trebui sa ne faca sa mergem la neurologie

Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă aveți simptome inexplicabile care ar putea fi legate de creier sau sistemul nervos, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un examen neurologic cu un specialist.

Dr. IONETE CAMELIA  – Medic primar neurologie


Nou nascut - semne de alarma pentru sanatate

Exista situatii care impun vizita imediata la medicul neonatolog. De aceea este recomandat sa urmariti permanent starea nou nascutului si sa actionati imediat ce apar semnele de alarma.

Dr. CHISCOP FLORINA – Medic primar neonatologie


Igiena nou nascutului

Bebelusii au nevoie de o igiena riguroasa deoarece sistemul lor imunitar nu este inca pregatit sa faca fata “agresiunilor” microbilor din mediul inconjurator. Pielea este “poarta de intrare” pentru un numar mare de microbi insa putem preveni infectiile mentinand pielea curata si fara iritatii sau alte eroziuni.

Dr. CHISCOP FLORINA – Medic primar neonatologie


SA FIM INFORMATI!


Alimentatia nou nascutului - alaptarea

Alimentatia la san a nou nascutului – alaptarea “la cerere” (adica atunci cand copilul plange de foame, ziua si noaptea, fara orar de alimentatie sau o durata a suptului prestabilite), reprezinta modul ideal de a asigura bebelusului o dezvoltare armonioasa. Alaptatul “la cerere” are o serie de avantaje atat pentru mama cat si pentru copil.

Dr. CHISCOP FLORINA – Medic primar neonatologie


Conditii de locuit pentru nou nascut

Conditiile de locuit reprezinta un capitol important in ceea ce priveste ingrijirea nou nascutului. Exista cateva reguli care trebuie respectate pentru a oferi nou nascutului conditii optime

Dr. CHISCOP FLORINA – Medic primar neonatologie


DEPRESIA – Sunt trist sau am

Tota lumea se simte trista uneori. Cand esti mai trist decat de obicei, ai putea spune ca te simti deprimat. Dar de unde stii cand tristetea extrema se transforma in depresie linica?

Psiholog Clinician Principal Andreea Graciela Blaglosov


Sindromul de canal carpian

Ce inseamna canal (tunel) carpian ?
Tunelul carpian este o regiune intre incheietura pumnului si palma delimitata de oasele carpiene si ligamentul carpian. Prin acest canal trec tendoanele unor muschi si nervul median, ce conduce senzatiile de la primele 3 – 4 degete (deget mare, aratator, mijlociu si partial, inelar) si coordoneaza contractia unor muschi ai palmei.

Dr Mihai Silviu –  Medic Specialist / Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă