Asistenta religioasa

Asistența religioasă și spirituală
Capela “Sfȃntul Mucenic Pantelimon”
Spitalul Municipal Adjud

’’Ai sârguinţă ca să placi Celui ce te-a primit în armata Lui! Slujeşte-i Lui cu curăţie, cu dreptate, cu înţelepciune duhovnicească şi cu feciorie strălucită. Fii râvnitor ca Ilie, purtător de grijă ca Ieremia, cuminte ca Iosif, curat ca Isus al lui Navi, iubitor de străini ca Avraam, iubitor de săraci ca Iov, plin de dragoste ca David şi blând ca Moise. Pe cel rătăcit călăuzeşte-l, pe cel şchiop sprijină-l, pe cel căzut ridică-l, pe cel bolnav ajută-l şi fă toate câte sunt asemenea.”(Sfântul Efrem Sirul)

Preotul Spitalului Manea Vasile

0741253712

Lumea medicală, aflată într-o luptă, continuă şi contracronometru, pentru viaţă, este cea mai aproape de Dumnezeu. Puterea vindecării stă în mâinile şi în harul medicului, în încrederea şi credinţa în Dumnezeu.

Se ştie că primul pas spre vindecare este ca sufletul să fie împăcat cu divinitatea, cu el însuşi şi cu cei din jur, iar armonia între minte şi trup nu poate fi restabilită, decât atunci când spui un simplu “Doamne ajută” sau „Doamne îţi mulţumesc”.

Prezenţa preotului în echipa multidisciplinară care sprijină îngrijirile paleative ori efortul bolnavului și aparţinătorilor lui de restabilire în bine a stării de sănătate, nu poate fi eludată. Pentru un spaţiu emoţional cum este spitalul, construirea unei insule de nădejde și lumină – spaţiu sacru deopotrivă -, nu poate fi decât un plus de energie sufletească, atât pentru cel încercat, cât și pentru cei angajaţi – colectiv medical ori familie de suport – în procesul tratării și vindecării celui bolnav.

            Astfel, părintele medicinei, HIPOCRATE, a avut dreptate să zică: „scopul final al medicinei nu este numai să vindece sau să prevină bolile. Ci încă să perfecţioneze pe oameni şi să-i facă mai fericiţi, făcându-i mai buni”.

Medicul trebuie deci să fie, în acelaşi timp, un savant care iubeşte din tot sufletul ştiinţa medicală, adică ştiinţa omului; să fie o fiinţă care se jertfeşte pentru alţii, până la moarte şi în sfârşit, să fie un învăţător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei… (Dr. Nicolae C. Paulescu, Spitalul, Editura Vicovia, 2010, p. 6).

Acum înţelegeţi înalta demnitate a profesiei medicale şi respectul ce i se dă din toate părţile. „Cinsteşte pe medic” zice Biblia,… „căci ai trebuinţă de el”. (Cartea Înţelepciunii lui Isus, Fiul lui Sirah 38, 1-12).

În privința activității de slujire a bolnavilor, aceasta este o activitate aproape permanentă. Am fost solicitat atât în timpul zilei, cât și noaptea pentru acordarea asistenței religioase, implicit Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtăşanie, Taina Sfântului Maslu, Rugăciuni la căpătâiul bolnavilor (rugăciuni de sănătate, rugăciuni de dezlegare, rugăciuni pentru bolnavul care se luptă greu cu moartea, rugăciune în prima, a 8-a, a 40-a zi de la naștere etc.), Sfântul Botez de urgenţă.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

În ultimele zile, desenele Mariei Olguín, o ilustratoare spaniolă în vârstă de 38 de ani, s-au răspândit pe Instagram și WhatsApp într-un mod fulgerător. Acestea îi reprezintă pe Isus, Fecioara Maria și îngerii având grijă de pacienții cu covid-19. Pentru a ne amintim că Dumnezeu este alături de cei aflați în suferință…

„Făcând aceste desene, am vrut să arăt că Domnul este cu noi”, spune María Olguín, o ilustratoare din Asturias (nord-vestul Spaniei) ale cărei desene au surprins mulți internauți. În doar câteva zile, desenul său cu câțiva îngeri îngrijind pacienți cu covid-19 a fost distribuit masiv pe rețelele sociale. Îngrijitorii din sănătate l-au postat pe profilurile lor de Whatsapp.

Câteva zile mai târziu, a schițat un alt desen cu Fecioara Maria și Isus, apoi o reprezentare a Sfântului Iosif, a Mariei și a Pruncului Isus ajutând familiile aflate în izolare în sarcinile lor de zi cu zi. Ideea acestor desene s-a născut oarecum din întâmplare. „Nu mă gândeam la reacții… voiam doar să exprim ceva important pentru mine”, spune María. „Personal, nu m-am speriat când a început epidemia. Am respectat desigur instrucțiunile de izolare și de distanțare socială, cu toate că unele măsuri mi se păreau exagerate”, recunoaște tânăra artistă.

Dar într-o zi, când era în biserica din cartierul ei, a înțeles că Dumnezeu i-a cerut să se roage pentru bolnavi, îngrijitori și pentru toți cei care lucrează în spitale. „Mi-a fost clar că trebuie să mă rog pentru ei în fiecare zi”, spune ea. A doua zi, María s-a așezat în fața biroului ei – a lucrat ca ilustratoare la revista catolică „Misiòn”. În minte, nu înceta niciodată să-și imagineze scene în care îngerii vin să aibă grijă de pacienții cu covid-19. Acest gând profund nu a părăsit-o: „Dumnezeu are grijă de cei bolnavi. El are grijă de noi.”


„Întrucât am avut mult de lucru, m-am gândit că voi încerca să desenez ceva mai târziu. Dar în acea zi, am văzut-o pe o prietenă a mamei mele în biserică care se ruga cu voce tare pentru bolnavi și pentru cei care îi îngrijesc. Aceasta se adresa îngerilor. „Pentru mine, a fost un moment declanșator. A trebuit să fac desenul imediat, astfel încât, la rândul meu și în felul meu, să încerc să fiu unul dintre instrumentele iubirii lui Dumnezeu”, spune María care a experimentat o convertire spirituală în urmă cu doisprezece ani, când avea 26 de ani. „La vremea respectivă, credința nu a însemnat mare lucru pentru mine. În adolescență, nu eram împăcată cu mine. Nu am înțeles implicarea părinților mei în diverse mișcări de evanghelizare care le-au dat griji financiare. Această experiență m-a îndepărtat de Dumnezeu”, spune ea.


”Sunt fericit că aceste desene îmi permit să vorbesc despre Dumnezeu, să-L facă mai prezent în rândul bolnavilor și al îngrijitorilor.”


Cu toate acestea, în acele moment Maria a întâlnit tineri catolici care păreau foarte fericiți. Fapt ce a intrigat-o. Și a început să vorbească cu ei despre credința pe care aceia o mărturiseau cu entuziasm. În urma acelei întâlniri, aflându-se într-o zi în fața tabernacolului, Maria mărturisește că: „Pentru prima dată în viața mea, am avut certitudinea absolută că Dumnezeu mă iubește fără limite, că a fost mereu acolo pentru mine. Când am ieșit din biserică, m-am simțit bine și radiam pentru că eram iubită de Dumnezeu ”.


După ce și-a postat desenele pe Instagram, María a primit o mulțime de mesaje de la cei ce lucrează în domeniul sănătății. Au pus ilustrațiile sale pe profilurile lor de WhatsApp. Unul dintre ei i-a scris că își trimite „îngerii” în fiecare zi pentru a avea grijă de mama sa infectată cu coronavirus. Un doctor ateu i-a cerut să se roage pentru el. „Sunt fericită că aceste desene îmi permit să vorbesc despre Dumnezeu, să-L facă mai prezent în rândul bolnavilor și al celor care îi îngrijesc.” O mică misiune pe care María Olguín intenționează să o continue.