Asistenta religioasa

Asistența religioasă și spirituală
Capela “Sfȃntul Ierarh Nectarie-Taumaturgul”
Spitalul Municipal Adjud

’’Ai sârguinţă ca să placi Celui ce te-a primit în armata Lui! Slujeşte-i Lui cu curăţie, cu dreptate, cu înţelepciune duhovnicească şi cu feciorie strălucită. Fii râvnitor ca Ilie, purtător de grijă ca Ieremia, cuminte ca Iosif, curat ca Isus al lui Navi, iubitor de străini ca Avraam, iubitor de săraci ca Iov, plin de dragoste ca David şi blând ca Moise. Pe cel rătăcit călăuzeşte-l, pe cel şchiop sprijină-l, pe cel căzut ridică-l, pe cel bolnav ajută-l şi fă toate câte sunt asemenea.”(Sfântul Efrem Sirul)

Lumea medicală, aflată într-o luptă, continuă şi contracronometru, pentru viaţă, este cea mai aproape de Dumnezeu. Puterea vindecării stă în mâinile şi în harul medicului, în încrederea şi credinţa în Dumnezeu.

Se ştie că primul pas spre vindecare este ca sufletul să fie împăcat cu divinitatea, cu el însuşi şi cu cei din jur, iar armonia între minte şi trup nu poate fi restabilită, decât atunci când spui un simplu “Doamne ajută” sau „Doamne îţi mulţumesc”.

Prezenţa preotului în echipa multidisciplinară care sprijină îngrijirile paleative ori efortul bolnavului și aparţinătorilor lui de restabilire în bine a stării de sănătate, nu poate fi eludată. Pentru un spaţiu emoţional cum este spitalul, construirea unei insule de nădejde și lumină – spaţiu sacru deopotrivă -, nu poate fi decât un plus de energie sufletească, atât pentru cel încercat, cât și pentru cei angajaţi – colectiv medical ori familie de suport – în procesul tratării și vindecării celui bolnav.

            Astfel, părintele medicinei, HIPOCRATE, a avut dreptate să zică: „scopul final al medicinei nu este numai să vindece sau să prevină bolile. Ci încă să perfecţioneze pe oameni şi să-i facă mai fericiţi, făcându-i mai buni”.

Medicul trebuie deci să fie, în acelaşi timp, un savant care iubeşte din tot sufletul ştiinţa medicală, adică ştiinţa omului; să fie o fiinţă care se jertfeşte pentru alţii, până la moarte şi în sfârşit, să fie un învăţător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei… (Dr. Nicolae C. Paulescu, Spitalul, Editura Vicovia, 2010, p. 6).

Acum înţelegeţi înalta demnitate a profesiei medicale şi respectul ce i se dă din toate părţile. „Cinsteşte pe medic” zice Biblia,… „căci ai trebuinţă de el”. (Cartea Înţelepciunii lui Isus, Fiul lui Sirah 38, 1-12).

În privința activității de slujire a bolnavilor, aceasta este o activitate aproape permanentă. Am fost solicitat atât în timpul zilei, cât și noaptea pentru acordarea asistenței religioase, implicit Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtăşanie, Taina Sfântului Maslu, Rugăciuni la căpătâiul bolnavilor (rugăciuni de sănătate, rugăciuni de dezlegare, rugăciuni pentru bolnavul care se luptă greu cu moartea, rugăciune în prima, a 8-a, a 40-a zi de la naștere etc.), Sfântul Botez de urgenţă.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

                                                                                                                                                                     Preotul Spitalului Manea Vasile

                                                             0741253712